co to jest opel calibra dymiący na czarrrrrrrno :?: :!: :shock:
calibra cdti :haha:
[ Dodano: Pon 05 Mar, 07 22:25 ]
Ewentulnie może ktoś zna jakąś alternatywe dla Zielonej Chaty gdyby jednak coś było nie tak?
PDF odpada definitywnie :evil:
Trzeba wymieniać osuszacz czy nie? Mi powiedziano, żeby wymienić filtr i uzupełnić czynnik chłodzący. Tak też zrobiłem. Ale znajomy, w swojej Toyocie Carinie miał pewien problem. A mianowicie okazało się, że padła sprężarka. A powodem tego był... osuszacz - się spsuł, a resztki/drobinki dostały się do sprężarki i padła. Koszt naprawy.. chyba ze 2000zł. Ponoć trzeba ten wynalazek co 2 lata wymieniać... ktoś się z tym spotkał? bo nie wiem czy to wymieniać czy nie...
Toyota Carina już ma swoje lata, więc coś w układzie klimatyzacji mogło nie wytrzymać z racji zębu czasu. O klimatyzację trzeba też dbać ja napisał Ziomal.
O I złota w kombi 1.6 BFQ - od tego Tu się zaczęło
KIA Carens 2.0 CRDI - przerwa na kawę ....
O III czarna liftback - reaktywacja
Ziomal ma racje, nasze klimy dzialają do temperatury -5 stopni, pózniej niestety inne parametry już i ona po prostu tylko się kręci ..
ja mam mauala i do póki nie spadnie poniżej -5 śmigam cały czas na włączonek ...
o ile się nie mylę to chodzi o osuszacz czynnika chłodzącego a nie osuszacz powietrza....
na każdym pisze co ile się go wymienia - jesli zaabsorbuje dużo wilgoci kwalifikuje się do wymiany - najczęściej producęci radza wymieniać co ok 3 lata...
popieram zefistorm , tak właśnie jest ale zazwyczaj wszyscy wymieniaja go przy jakiejs awarii. gdy osuszacz jest niesprawny moze spowodować spadek wydajnośći lub nieodpowiednie ciśnienia w układzie co może doprowadzić do awarii innych części układu klimy.
Komentarz